непознат

непознат
непозна̀т, , <-и>
прил sconosciùto, ignòto

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

 • непознат — прил. чужд, неизвестен, непонятен, незнаен, скрит, анонимен, таен прил. нов, небивал, нечут прил. непопулярен, далечен прил. невиждан прил. рядък, необичаен, чудат прил. непривикнал, отскорошен …   Български синонимен речник

 • Пандекты и Тактикон Никона Черногорца — «Пандекты» и «Тактикон» Никона Черногорца – популярные в Древней Руси компиляции, переведенные с греческого языка. Оригиналы П. и Т. до сих пор не изданы (ср. начальную часть Т.: Бенешевич В. Н. Тактикон Никона Черногорца: Греческий текст по… …   Словарь книжников и книжности Древней Руси

 • Andrea Teodora — Andrea (Андреа) Nom de naissance Andreeva Rumenova Teodora Naissance 23 janvier  1987 Sofia (Bulgarie) Nationalité Bul …   Wikipédia en Français

 • Батрахомиомахија — (грч Batrachomiomachia) Војна на жабите и глувците (прочуен старогрчки комичен еп, пародија на Илијада), авторот е непознат …   Macedonian dictionary

 • Утгард — мит. во старогерманската митологија: непознат крај каде што живеат демоните и чудовиштата, татковина на џиновите …   Macedonian dictionary

 • агностицизам — (грч agnostos непознат, неспознаен) израз што опфака мошне различни правци (трансценденталниот идеализам, позитивизмот и др) што го застапуваат гледиштето дека стварноста не може да се спознае …   Macedonian dictionary

 • адеспотон — (грч adespoton) 1. имот без господар, 2. дело чиј автор е непознат …   Macedonian dictionary

 • анонимен — (грч anonymes) 1. безимен, без потпис, непотпишан, 2. непознат …   Macedonian dictionary

 • анонимус — (лат anonymus) 1. непотпишан, автор што ги објавува своите дела без потпис, 2. непознат …   Macedonian dictionary

 • инкогнито — (лат. incognitus непознат) прикриено, тајно, без да се каже своето име или под туѓо име …   Macedonian dictionary

 • криптогенеза — (грч. kryptos, genesis настанок) непознат настанок неустановено потекло …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”